Μπερτσιάς Γεώργιος
8 Μαΐου, 2025 2025-05-13 10:25Μπερτσιάς Γεώργιος

Μπερτσιάς Γεώργιος
Καθηγητής Ρευματολογίας - Κλινικής Ανοσολογίας
Ιατρικη Σχολη Πανεπιστημιου Κρητης, T.K. 71003 Ηρακλειο, Κρητη
Ο Γεώργιος Μπερτσιάς αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης το 2002. Μετά την πρακτική του άσκηση, ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης (Master’s) το 2006 και διδακτορικό στην ανοσολογία και αυτοανοσία το 2009. Πραγματοποίησε μεταδιδακτορική έρευνα στα Εθνικά Ιδρύματα Ερευνών των ΗΠΑ (National Institute of Human Genome Research Institute, National Institutes of Health) μελετώντας τη γενετική βάση του συνδρόμου Αδαμαντιάδη-Behcet. Είναι ειδικευμένος στην Εσωτερική Παθολογία και τη Ρευματολογία, έχοντας αναπτύξει κλινικό και επιστημονικό ενδιαφέρον για τη συστηματική αυτοανοσία και το Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο (ΣΕΛ). Είναι ενεργό μέλος της Ευρωπαϊκής Ρευματολογικής Εταιρείας (EULAR, European Alliance of Associations for Rheumatology) και την ομάδας εργασίας (Task Force) για το ΣΕΛ, έχοντας συντονίσει την παραγωγή κατευθυντήριων οδηγιών για τη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενών με ΣΕΛ, συμπεριλαμβανομένης της νεφρίτιδας του λύκου, του νευροψυχιατρικού λύκου και της διαχείρισης θεμάτων υγείας των γυναικών.
Το 2014, διορίστηκε Λέκτορας Ρευματολογίας-Κλινικής Ανοσολογίας και κύριος ερευνητής στο Εργαστήριο Αυτοανοσίας και Φλεγμονής της Ιατρικής Σχολής ΠΚ. Είναι επιστημονικά και κλινικά υπεύθυνος του ειδικού ιατρείου Νοσημάτων Συνδετικού ιστού και ΣΕΛ, το οποίο λειτουργεί ως κέντρο αναφοράς για την περιοχή της Κρήτης και του Ν. Αιγαίου. Συντονίζει το μητρώο ασθενών με ΣΕΛ και προκλινικό λύκο (pre-lupus), στο οποίο έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 500 ασθενείς. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην πρώιμη διάγνωση και τις εκβάσεις ασθενών με ΣΕΛ, συμπεριλαμβανομένης της ανταπόκρισης σε νέους θεραπευτικούς και βιολογικούς παράγοντες. Συνεργάζεται με αρκετές ερευνητικές ομάδες σε Ελλάδα, Ευρώπη και ΗΠΑ, στα πλαίσια ερευνητικών προγραμμάτων μελέτης και παρακολούθησης ασθενών με αυτοανοσία/αυτοφλεγμονή.
Ο Γεώργιος Μπερτσιάς είναι επικεφαλής ομάδας (group leader) στο Εργαστήριο Αυτοανοσίας και Φλεγμονής, επιβλέποντας νεότερους ερευνητές (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, μεταδιδακτορικούς υποτρόφους) που διερευνούν τη μοριακή βάση της συστηματικής αυτοανοσίας και τον ρόλο των γενετικών, επιγενετικών και μεταβολικών παραγόντων στην παθολογική ενεργοποίηση των κυττάρων του ανοσιακού στην αυτοανοσία και το λύκο. Από το 2021 έχει προαχθεί σε Αναπληρωτή Καθηγητή. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 180 εργασίες (peer-review) και αρκετά κεφάλαια σε εγχειρίδια σχετικά με τον ΣΕΛ.
University of Crete, Medical School, Heraklion M.D. 07/2002 Medicine
University of Crete, Medical School, Heraklion M.Sc. 07/2006 Molecular Medicine
University of Crete, Medical School, Heraklion Ph.D. 07/2009 Immunology, autoimmune disease
University Hospital of Heraklion, Heraklion Medical specialty 08/2011 Internal Medicine
University Hospital of Heraklion, Heraklion Medical specialty 10/2018 Rheumatology
NIAMS and NHGRI, National Institutes of Health Postdoctoral 04/2011 Genetics
University of Crete, Medical School, Heraklion Postdoctoral 08/2012 Genomics of autoimmune diseases
Κλινική έρευνα
– Μελέτες πρόγνωσης, εκβάσεων και συννοσηρότητων σε ασθενείς με συστηματικά αυτοάνοσα νοσήματα
– Κλινική αποτελεσματικότητα και ασφάλεια βιολογικών/στοχευμένων θεραπειών
– Βιοδείκτες ανταπόκρισης σε θεραπείες
Μεταφραστική/βασική έρευνα
– Μοριακή βάση φυλετικού διμορφισμού στην αυτοανοσία
– Μεταγραφική/επιγενετική βάση υπερδραστικότητας κυττάρων του ανοσιακού στη συστηματική αυτοανοσία
– Μηχανισμοί ίνωσης και βλάβης ιστών στα πλαίσια της αυτοανοσίας
– Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου
– Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ)
– EULAR